Advertisement

22 Aralık 2020 Salı

HOW TO MEMORIZE WORDS

 Kelime Nasıl ezberlenir?


* Herkesin kelime ezberleme şekli farklıdır. O yüzden kendizin nasıl kelime ezberleyebildiğinizi test ederek keşfedin.

*Aslında sayısız kelime ezberleme yöntemi olabilir, bu tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış.

*Kelimelerin eş anlamlı ve zıt anlamlı halleriyle öğrenin, gruplandırın.

*Kelimeyi bir görselle zenginleştirin. Alakasız bile olsa o kelimeye bir sembol belirleyin.

* Üniversite sınavına hazırlık açısından günlük 50 kelime ezberlemelisiniz.

*Bir kelime defteriniz olmalı, farklı yerlerde karşılaştığınız kelimeleri ihmal etmeden bu kelime defterine geçirmelisiniz.

* Çok süre, az tekrar yerine az süre, çok tekrar felsefesini benimseyin. Aralıksız 1 saat kelime ezberlemektense sabah, öğle, akşam 20'şer dakika  kelime ezberlemeye ayırmanız daha etkili olabilir.

*5 veya 10 kere bir kelimeyi yazmak etkisiz görülse de farklı yöntem kullanmak adına yararlı olabilir. Özellikle sıklıkla unuttuğunuz kelimelerde bu yöntemi deneyebilirsiniz.

* Post-it yapışkanlı kağıtlara yazarak sıklıkla göz gezdirebileceğiniz yerlere asmak.

*En etkili yöntemlerden biri bol bol okuma yapmak. Makale, hikaye ya da ingilizce bir haber sitesinden kelimeleri çıkartarak okumak o cümleyi metinde gördüğümüz için akılda kalmasını sağlayacaktır.

*İngilizce-ingilizce sözlük kullanmak zahmetli olsa da bir diğer etkili kelime ezberleme yöntemidir.

*Youtube'dan kelime videoları izlemek, Türkçe ve ilerleyen dönemlerde ingilizce altyazılı dizi veya film izlemek, ingilizce şarkı/şiir ezberlemek bir başka yöntemdir.

*Kelime ezberlemenin sıradışı yollarından biri de ezberlediğiniz kelimeleri, eşya, hayvan ve eşyalarla eşleştirmektir. O kişiyi anımsadığınızda, o eşyaya baktığınızda aklınıza o kelimeyi getirmek kelime ezberlemenize yardımcı olur.

* Kelime kartı yapmak hem eğlenceli, hem pratiktir. Dışardayken, koltuktan otururken, televizyon izlerken bile bu kelime kartlarını çıkarıp tekrar yapabilirsiniz.